Make your own free website on Tripod.com

Cultuur

Cardassians zijn makkelijk herkenbaar aan hun grijze huid en nek. Ze zijn geevolueerd uit reptielen en hebben daarom, samen met de factoren van hun door dikke wolken verwarmde en verduisterde thuisplaneet, liever een vochtigere, donkerdere en warmere omgeving dan de meeste andere humanoiden. Ze kunnen zich wel noodgedwongen aanpassen aan Federation levensomstandigheden.

Cardassians staan bekend voor hun perfectionisme: ze zijn extreem  goede boekhouders en hebben een even legendarisch fotografisch geheugen. Cardassian kinderen volgen vanaf 4 jaar intensieve mentale trainingsprogrammas. Deze programmas staan bekend als de beste opleidingen in het quadrant volgens de leuze 'Opvoeding is macht en plezier is kwetsbaarheid'. Deze training leert de kinderen genoeg dicipline om zelfs een Vulcan Geestsversmelting te weerstaan.

Net zoals Mensen vieren Cardassians verjaardagen, respecteren het huwelijk en gebruiken een voornaam samen met een familienaam. Voor Cardassians is hun familie het belangrijkste, samen met toeweiding aan de staat. Vele Cardassian gezinnen bestaan dan ook uit verschillende generaties. Kinderen, ouders, grootouders en niet zeldzaam ook overgrootouders wonen vaak in een gezin. Cardassians respecteren ook ouderen, en zien leeftijd als een teken van macht en waardigheid.

In de Cardassian maatschappij dient de justitie om de culterele normen op te dringen en om de bevolking gerust te stellen dat goed het kwaad overwint. Daarom werden nooit misdadigers voor het gerecht gebracht voor de authoriteiten de beschuldigde schuldig hadden verklaard en de straf op voorhand bepaald is. Tijdens de rechtzaak kan ook geen nieuw bewijs meer worden aangebracht. Rechtzaken werden live uitgezonden om de bevolking op de nutteloosheid van tegen de maatschappij in te gaan te bewijzen. Dit systeem is echter erg onvriendelijk voor de beklaagde. Meestal wordt de beklaagde maar op het moment van de rechtzaak ingelicht over de beschuldigingen, en heeft de verdediger van de belaagde enkel een symbolische functie.

Cardassian kunst staat bekend als de mooiste uit het hele quadrant. Cardassian architectuur wordt door velen beschouwd als een van de mooiste bouwstijlen in het heelal. Een van de belangrijkste Cardassian architecten was Tavor Kell, wiens majestueuse gebouwen nog altijd de Cardassian thuiswereld sieren. Jammer genoeg zijn zijn meeste creaties tijdens de Dominion oorlog vernietigd of zwaar beschadigd door het Dominion. Er zijn ook verschillende belangrijke kunstscholen op Cardassia. Cardassian literatuur wordt echter minder hoog geacht door de rest van het Quadrant. De meeste Cardassians kunnen er echter van genieten, maar vele buitenstaanders vinden de klassieke 'epische herhaling' nogal saai. Een van de beste voorbeelden van deze klassieke vorm van schrijven is 'Het Nooit Eindigende Offer'. In dit boek lijden zeven generaties Cardassians levens volledig geweid aan de staat.

De Cardassian keuken is minder geliefd bij non-Cardassians. Vooral delicatesses zoals 'Vissap', een geliefd Cardassian ochtenddrankje, en sem'hal stamppot worden gewoon als walgelijk gezien door vele andere soorten. Nochtans worden andere culinaire delicatesses zoals Rode Bladenthee, kanar (een hartige alcoholische drank), Rokassasap, taspar eieren, tajal in yamoksaus en Zabovlees op grote schaal uitgevoerd.

bot.jpg

All images, characters, species, terminology etc, are Copyright Paramount Pictures.
No infringement of paramount's copyright is intended.